Friday, February 12, 2010

REDtone targets corporations with broadband solutions

REDtone targets corporations with broadband solutions

Breaking News-RTRS-EU demand rising for non-rain forest palm oil

HAMBURG, Feb 11 (Reuters) - Europe is raising imports of palm oil certified as produced without destroying tropical rain forests, the head of Germany's edible oil industry association OVID said on Thursday.
About 120,000 tonnes of palm oil certified under the programme Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO) had been traded in January, representing 98 percent of sustainable palm oil production, OVID chief executive Petra Sprick told Reuters.

Berjaya-BYD small car plan meets dead end

Berjaya-BYD small car plan meets dead end

Pengenalan Kelapa Sawit


Kelapa sawit terdiri daripada dua spesies Arecaceae atau famili palma yang digunakan untuk pertanian komersil dalam pengeluaran minyak kelapa sawit. Kelapa sawit afrika, Elaeis guineensis, berasal dari Afrika barat di antara Angola dan Gambia, manakala kelapa sawit amerika, Elaeis oleifera, berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan.

Pokok yang matang mempunyai satu batang pokok yang tunggal dan tumbuh sehingga 20 meter tingginya. Daunnya merupakan daun majmuk yang anak-anak daunnya tersusun lurus pada kedua-dua belah tulang daun utama seolah-olah bulu dan mencapai 3 hingga 5 meter panjangnya. Pokok yang muda menghasilkan lebih kurang 30 daun setiap tahun, dengan pokok yang matang yang melebihi 10 tahun menghasilkan lebih kurang 20 daun. Bunganya berbentuk rumpun yang padat. Setiap bunganya kecil sahaja, dengan tiga sepal dan tiga kelopak. Buahnya memakan 5 hingga 6 bulan untuk masak dari masa pendebungaan. Ia terdiri daripada lapisan luar yang berisi dan berminyak (perikarp), dengan biji tunggal (isirung) yang juga kaya dengan minyak. Berbanding dengan saudaranya, kelapa, kelapa sawit tidak menghasilkan tunas susur. Pembiakannya adalah melalui penyemaian biji-biji.

Trading Portfolio

Sukacita saya berkongsi dengan anda trading portfolio saya yang terkini...

FEBRUARY 2010 - CPO APRIL CONTRACT

Nota: (1) 1 mata = RM25
(2) Kadar keuntungan sebelum di tolak kos broker

3.2.2010 ---------------------- LONG 2490
5.2.2010 ---------------------- EXIT 2499
PROFIT ----------------------- RM 225

8.2.2010 ----------------------- LONG 2547
9.2.2010 ----------------------- EXIT 2565
PROFIT ----------------------- RM 450

9.2.2010 ----------------------- LONG 2553
TO DATE ---------------------- EXIT XXXX ->Semasa blog ini ditulis indeks sawit adalah 2580

Thursday, February 11, 2010

Crude Palm Oil Ends Up On Soyoil, Crude; May Rise More | Palm Oil HQ

Crude Palm Oil Ends Up On Soyoil, Crude; May Rise More | Palm Oil HQ

Export Of Palm Oil Products From Malaysia Reached RM49.6 Billion Last Year | Palm Oil HQ

Export Of Palm Oil Products From Malaysia Reached RM49.6 Billion Last Year | Palm Oil HQ

Pengenalan


Penghasilan blog ini adalah bertujuan untuk berkongsi pengalaman saya berkaitan dengan pasaran saham, pasaran hadapan (futures CPO & FKLI) dan unit amanah (mutual fund). Saya juga mengalu-alukan kepada pembaca yang berpengalaman di dalam pasaran saham berkongsi pengalaman mereka. Semoga dengan pendedahan ini para pembaca mendapat manfaat berterusan.

Sebenarnya berdagang dalam pasaran saham tidak mempunyai risiko yang tinggi jika kita tahu menggunakan teknik dan sistem yang betul. Berdasarkan kajian, 90% orang gagal di dalam pasaran saham..... Kenapa???

Bak kata pepatah "Risiko akan ada jika kita tidak tahu apa yang akan berlaku"